Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Zawieszenie - tylne koło pod skosem

ruskm - 30 Lip 2006, 12:56
Temat postu: [MK3] Zawieszenie - tylne koło pod skosem
Fiesta 1,1 z 91 roku (czerwona) tylne lewe kolo jest ustawione pod skosem (odwrotnym jak w pustej tatrze) czyli dol kola dalej od samochodu niz gura

/_____|
/ |

takie cos od tylu tylko ze skos sporo mniejszy.

dodatkowo na zakretach bardzo latwo zapiszczec kolami

Lozysko na tym kole wymienione.

Co uczynic

diodalodz - 30 Lip 2006, 14:14

podjechać do gości którzy robia zbierzność i kazać im zbadać kąty tylnego zawieszenia i porównać z katalogiem . Jeśli odbiega od normy wywalić tylną belke i za grosze kupić inna .
ruskm - 30 Lip 2006, 18:26

widac na oko ze krzywe
Laskosz - 30 Lip 2006, 20:34

to wymienić
PAULOSS - 4 Sie 2006, 13:02

podobno jak sprezyny sa twardsze czy wyzsze/nizsze to wystepuje taki efekt.

nie masz czasem cos z amorkiem?

Darekmk3 - 4 Sie 2006, 18:53

PAULOSS napisał/a:

zapewniam Cie ze nie wystepuje taki efekt sprawdzone na własnej skorze;)
jedynie jak wsadzisz na tyl oponki min 175 to jest efekt jakby kola sie kladly /_\ o troche tak heheh ale sprezyny u mnie nic do tego nie mialy...
pozdro :-)

ruskm - 6 Sie 2006, 13:09

Chwilowo nie mam jak wymienic belki(czas) wiec nie odpowiem czy pomoglo jak bedzie wymieniona dam znac...
PAULOSS - 6 Sie 2006, 16:03

Darekmk3 napisał/a:
PAULOSS napisał/a:

jedynie jak wsadzisz na tyl oponki min 175 to jest efekt jakby kola sie kladly /_\ o troche tak heheh ale sprezyny u mnie nic do tego nie mialy...

ja za to jak (teraz sobie przypomnialem) zalozylem ucinane sprezyny to kola sie "polozyly",

ale rozmiar kol u mnie nie mial znaczenia-po prostu te krotsze amorki z ucinanymi sprezynami mi polozyly kola (fajnie to wygladalo) ale jak zalozylem krotkie-oryginalne sprezyny i amorki to juz bylo normalnie.

pozdrawiam.

Darekmk3 - 6 Sie 2006, 23:56

PAULOSS napisał/a:
Darekmk3 napisał/a:
PAULOSS napisał/a:

ja za to jak (teraz sobie przypomnialem) zalozylem ucinane sprezyny to kola sie "polozyly",

ale rozmiar kol u mnie nie mial znaczenia-po prostu te krotsze amorki z ucinanymi sprezynami mi polozyly kola (fajnie to wygladalo) ale jak zalozylem krotkie-oryginalne sprezyny i amorki to juz bylo normalnie.

pozdrawiam.

no bo ja tu mowie o progresywnych sprezynach a nie ucinanych :P heheh dlatego bo ucinane to shit i niebezpieczne;)

wójas 22 - 7 Sie 2006, 12:58

przecież we fieście kąty z tyłu się nie zmieniają bo ma belkę zespoloną i czy jest wysoka czy niska to kąt pochylenia koła pozostaje taki sam, co innego z przodu im większe obniżenie zawieszenia tym bardziej koło się "wykłada", kolega ma najprawdopodobniej skrzywioną, albo co gorsza pękniętą belkę