|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - tlumnik
obal - 24 Lip 2006, 20:37 Temat postu: tlumnik witam mam pytanie czy taki tlumnik podjedzie pod moja fieste http://moto.allegro.pl/sh...?item=116140702
Żółwik Tuptuś - 24 Lip 2006, 20:56
tak .
Czy ta odpowiedx wyczerpuje temat oraz wszystkie wątpliwości które masz a sąz nim związane ? ( pytam bo jeżeli tak to zamykam )
Darekmk3 - 24 Lip 2006, 21:31 Temat postu: Re: tlumnik
tu sie moge wypowiedziec bo mam identyko i po dospawaniu ucha zeby go zawiesic i wycięciu kawalka tego niby pasu tylnego bedzie pasowac,moja rada jak nie chcesz miec glosno to zostaw srodkowy tłumik jak chcesz miec głosno to go wytnij tak jak ja:)
pozdro
Rycho - 27 Lip 2006, 13:29
A co to jest tłumnik ??
Rycho
Sobot - 27 Lip 2006, 19:36
Rycho napisał/a: | A co to jest tłumnik ?? |
Dokładnie co to tłumik??
Ja wszystko wywaliłem (struma zamiast kata, rurka zamiast środkowego) a końcowy zastąpiłem czymś takim
co raczej nie zaliczyłbym do tłumików. efekt super
Pozdrawiam
Scyhe - 5 Paź 2006, 00:03
Ja mam pytanie odnośnie dzwieku tego tłumiczka TŁUMIK KM MALON 3SPO (z pierwszego posta) w silniczku 1.3. Głownie chodzi mi o zmiane / zamaskowanie tego charakterystycznego klekotu dla tego silnika. Powiedzmy ze srodnowy tlumik by zostal bo w trasie nie chce zeby mi uszy odpadly po 100km ;P Czy ktorys z kolegow co posiada ten tlumik w 1.3 moze cos napisac o dzwieku jaki sie wydobywa z wydechu ? Idealem byloby nagranie go... pewno nikomu sie nie zechce go nagrac :>
Sobot - 5 Paź 2006, 08:51
Scyhe napisał/a: | Ja mam pytanie odnośnie dzwieku tego tłumiczka TŁUMIK KM MALON 3SPO (z pierwszego posta) w silniczku 1.3. Głownie chodzi mi o zmiane / zamaskowanie tego charakterystycznego klekotu dla tego silnika. Powiedzmy ze srodnowy tlumik by zostal bo w trasie nie chce zeby mi uszy odpadly po 100km ;P Czy ktorys z kolegow co posiada ten tlumik w 1.3 moze cos napisac o dzwieku jaki sie wydobywa z wydechu ? Idealem byloby nagranie go... pewno nikomu sie nie zechce go nagrac :> |
U mnie tego typu dźwięki praktycznie zniknęły po wyregulowaniu zaworów
Tłumik nie zmieni ci głosności/klekotu pracy silnika. Klekot to nic innego jak niewyregulowane zawory, do tego dochodzi łańcuch rozrządu (jak jest do wymiany).
Pozdrawiam
Scyhe - 5 Paź 2006, 12:38
Oczywiście, że wiem skad sie bierze ten dźwięk. Zawory regulowane z 1000km temu. Źle się może wyraziłem. Nie chce wyeliminować klekotania wstawiając inny tłumik bo to niemożliwe. Chodzi mi o to czy ten tłumik da przy tym silniku jakiś efekt basu z wydechu. Reasumując napiszcie jakie są Wasze wrażenia odsłchowe pracy wydechu na tym tłumiku.
Z racji konstrukcji silnika 1.1 / 1.3 odgłosy jakie wydaje sam silnik mozna porownać np do pracy silnika poloneza (zblizona konstrukcja)
Darekmk3 - 5 Paź 2006, 15:35
powiem Ci tak mnie tez wkorzal odglos silnika 1.3 - bo nie ladnie chodzi na wysokich obrotach nie chodzi tu o klekot tylko o to ze one dupiato chodza,zalozylem sportowy malona na tyl przy wszystkich seryjnych czyli z katem i srodkowym i bylo za cicho jak dla mnie:P ,potem wywaliłem srodkowy i jest glosno -Ci co lubia miec glosno roznoszący sie rezonans z wydechu to polecam hehe ale na trasy conajmniej uciązliwe...
Sobot - 5 Paź 2006, 18:58
Darekmk3 napisał/a: | potem wywaliłem srodkowy i jest glosno |
A napisz mi doładnie jak wywyliłeś: wyciąłeś cały i wspawałeś kawał rury czy tylko wybebeszyłeś środkowy?
LOY - 5 Paź 2006, 19:02
Sobot napisał/a: | [
A napisz mi doładnie jak wywyliłeś: wyciąłeś cały i wspawałeś kawał rury czy tylko wybebeszyłeś środkowy? |
a jak mozna wybebeszyć środkowy tłumik ?..tłumik nie kat- niema co wybebeszać chyba ze rozciąć i wspawać rurę w puszkę tłumika .ale to jest porównywalne do wspawnia samej rury.
Darekmk3 - 5 Paź 2006, 19:18
Sobot napisał/a: | Darekmk3 napisał/a: | potem wywaliłem srodkowy i jest glosno |
A napisz mi doładnie jak wywyliłeś: wyciąłeś cały i wspawałeś kawał rury czy tylko wybebeszyłeś środkowy? |
wywaliłem poprostu i tłumikarze dorobili mi gieta rule od kata po sportowy..
Scyhe - 5 Paź 2006, 23:50
Dzisiaj jak wracalem z pracy uruwał mi się końcowy ( po raz drugi - pierwszy raz zespawalem go normalna spawarka transformatorowa ;] wytrzymal 5 miesięcy ) wiec teraz chyba nadszedł czas na modyfikacje wydechu. Wybór padnie pewno na tłumik z oferty firmy ze Skoczowa (ta z allegro)
marcus_87 - 6 Paź 2006, 19:13
Sobot jakiej firmy jest Twoj tlumik i czy przy tej konfiguracji co masz nie jest zbyt glosno? ja mam dylemat pomiedzy mugenem KM a WM sport, wm ma wkladke wyciszajaca ale KM wyglada ladniej bo ma koncowke z zawinietej blachy. moze ktos ma km i moze powiedziec czy nie jest zbyt glosny
zefir - 6 Paź 2006, 23:12
kup Upgrade nierdzewka przelot i jest git
bo WM czy KM skonczy ci sie po dwoch zimach
pozdrawiam
marcus_87 - 7 Paź 2006, 16:06
te co pisalem sa z nierdzewki, na KM daja mi 5 lat gearancji, a z upgrade sie nie spotkalem, jakie maja ceny?
Darekmk3 - 7 Paź 2006, 16:28
zefir napisał/a: |
bo WM czy KM skonczy ci sie po dwoch zimach
pozdrawiam |
Zefir widziales mojego KM i sie trzyma teraz bedzie 3 zime smigac;) a przebieg na nim w dwa lata to ponad 60tyskm wiec jest ok ,a jak sie rozsypie to kupie znwoy KM ale z nierdzewki cena jest dobra i wykonanie tez -jak za tą kase
pozdro
Sobot - 7 Paź 2006, 20:27
marcus_87 napisał/a: | Sobot jakiej firmy jest Twoj tlumik ... |
Ja mam własnie WM Sport z silencerem. Oczywiście KM bardziej mi się podoba ale jako że z tyłu woże kubełek dla Synka kupłem WMa
Co do konfiguracji i dzwięku:
Z silenderem - malina ;-) prawie seria i nie męczy
Bez silencera dzika bestia, aż się alarmy w pobliskich foorkach włączają Mega potwór, męczy i zwraca uwagę
Pozdrawiam
zefir - 7 Paź 2006, 22:49
nie wiem moi znajomi maja KM i uwazam ze sa conajmniej srednio wykonane.
co do Upgrade polecam google lub http://tuningo.net/?id=9
pozdrawiam
marcus_87 - 18 Paź 2006, 19:15
jutro podejmuje decyzje, bedzie wm albo km, jak zamontuje to sie pochwale ;-)
djpleban - 19 Paź 2006, 13:52
marcus_87 napisał/a: | bedzie wm albo km |
ja bym polecał upGrage
|
|