|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Dłuugie postojówki!!!
Hektor - 30 Cze 2006, 22:39 Temat postu: Dłuugie postojówki!!! Co to może być ,że w fieście Mk3 1.8D jak daję długie światła to gasną krótkie a świecą postojówki???Krótkie działają ok problem w przełączeniu na długie... :(
dday - 30 Cze 2006, 23:38
a długie świecą jak na nie przełączasz czy nie
bo żeś zamotał
postojówki świecą zawsze (i z krótkimi i z długimi)
...domyślam się że nie chulają ci "długie" więc na początek: żarówki, bezpiecznik, styki, i na końcu hmmm - przełącznik zespolony przy kierownicy
a może przekaźnik padł
Rycho - 1 Lip 2006, 10:36
Bezpiecznik. No chyba, że jednoczesnie włókna w dwóch żarówkach strzeliły
Rycho
macziom - 1 Lip 2006, 11:58
Rzeczywiście Hektor trochę namieszał, ale ja ze swojej strony powiem, że u mnie zaobserwowałem też jakąś dziwną prawidłowość. Jak przełączam na długie wajchą od siebie (włączę długie/drogowe) jest mniej światła niż jak wajchę do siebie przyciągnę i przytrzymam (jak mignięcie). W sumie to nie sprawdzałem miernikiem na jaki obwód idzie prąd, ale może coś w tym jest, że przy włączeniu długich na stałe wyłączają się mijania, bo skądś ta różnica w ilości światła się bierze. Różnicą przy "mignięciu" jest dodatkowo więcej światła blisko przed samochodem. Mi to nie przeszkadza tylko mnie zastanawiała ta różnica w jasności .
Lokmen - 1 Lip 2006, 12:48
piszecie i sam nie wiecie o co wam chodzi, jakby tak powyśleć i wziąźć sie przypatrzyć dobrze żarówce H4 55/60 Watt, to możaby zauważyć ze w żarniku są 2 druciki mniejszy ma 55 watt i jest od świateł mijania a drugi jest większy i ma 60 watt i jest od świateł długich. Jak wiadomo normalnie światła długie nigdy sie nie palą ze światłami mijania - pali sie albo to albo to. Jedyny wyjątek gdy sie palą razem to jest wtedy gdy przyciągniemy wajchę do siebie (np. jak mamy krótkie i mrugamy długimi) - gyby sie paliły oba naraz to by reflektor i instalcja stopiła sie w krótkim czasie (55+60 watt to już cąłkie sporo żre prądu i wydziela ciepła)...
Hektor - 2 Lip 2006, 08:21
Faktycznie trochę namieszałem. A problemem jest właśnie to że długie nie świecą wcale. Pozostałe są ok. Jutro posprawdzam bezpieczniki i dam znać co i jak.
[ Dodano: Czw Lip 06, 2006 21:45 ]
Faktycznie żarówki były spalone .Wsadziłem nowe i ok.
|
|