|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Tuning mechaniczny - Filtr stozkowy 

Kolin - 18 Cze 2006,  11:15 Temat postu: Filtr stozkowy Wiec mam takie pytanko:) jak najlepiej zamontowac filter stozkowy prostym szybkim sposobem...szukalem ale nie znalazle do silnika 1.4i pozdro
												 zefir - 18 Cze 2006,  11:32
  jak kupisz i zamontujesz stozek szybkim i tanim sposobem, to tylko mozesz pogorszyc prace auta, krzywa momentu/mocy moze sie dziwnie pokrzywic.osiagi spadna albo sie nie zmienia. chyba ze chodzi Ci tylko o dzwiek         

pozdrawiam
												 Kolin - 18 Cze 2006,  11:42
  A taki dobry montaz to gdzie mozna zrobic ? kto sie tym zajmuje? i cenowo jak sie to miesci? i co byscie polecili do tego silnika jaki filterek? a chce zeby to bylo dobrze zrobione   
												 zefir - 18 Cze 2006,  11:56
  zadna dobra firma: kingdragon,pipercross ani K&n nie robi stozkow do Twojego auta.

jedyne co jest wart uwagi wg. mnie to filtr numer E-9091,E-9090 z katalogu K&n (www.knfilters.com) koszt okolo 230 zl.ale szczerze nie wiem czy jest sens to zakladac.

pozdrawiam
												 doogi - 18 Cze 2006,  13:12
  mozna kupic do 1.4 16V i samemu zrobić dolot.

nie ma kit-u do twojego auta to prawda.

ale stożek stożkiem.

moze być uniwersalny   
												 Kolin - 18 Cze 2006,  14:09
  Czyli wychodzi na to ze ten stozek nic nie da ? procz tego ze bedzie troche inny dzwiek silnika? to jak za stary silnik czy jak ze nie ma sensu zakladac?
												 LOY - 18 Cze 2006,  15:05
  niema sensu -kup nowy zwykły i dobre świece i napewno  będzie lepiej..

PS inie pisz ze szukałeś silnik 1,4 i 1,6 sa podobne więc rady ołnerów XRek powinny wystarczyc a o stozkach .przewodach itd było juz hektar..poszukaj fotek silników to otrzymasz odpowiedz  zwłaszcza na stronach fiestaturbo
												 zefir - 18 Cze 2006,  15:31
  przede wszystkim zestaw dedykowany spisze sie o wiele lepiej niz uniwersalny stozek.

przynajmniej ja tak mialem gdy zalozylem zestaw 57i K&N.

pozdrawiam
												 Żółwik Tuptuś - 18 Cze 2006,  16:32
  http://www.fiestaklubpols...pic.php?t=16628

tu masz link do złożenia stozka w aucie z 83 roku ( moja druga fiesta ) Auto chodzi na LPG a stożek jest tzw uniwersalny ( czyli najtańszy chłam jaki znalazłem ) 

ps : Auto jeździ na LPG i to bez miksera a na fotach nie ma jedynie osłony termicznej stożka ( którą pojawi sięwkródce )

ps 2 : szkoda że nie ma do twojego silnika dedykowanego zestawyu renomopwanej firmy bo tak jak mówi zefir to by było najlepsze rozwiązanie
												 Kolin - 18 Cze 2006,  19:06
  Żółwik Tuptuś,   czyli ta obudowe od filtra orginalna zdjac i zastapic ja? czym? z twoich fotek widzialem to masz przedluzone te weze co sa do filtra to sa jakies specjalne? chcialbym sie dowiedziec zebym wiedzial co kupic   :)   
												 Żółwik Tuptuś - 18 Cze 2006,  21:29
  Skoro wiesz że dedykowanego dolotu ze stożkiem nie dasz rady kupić  jast tylko jedna rada - Musisz rzeźbić . Co do mojej foty to obie  rury są nieco zmodyfikowane i pochodząz VW ( nie wiem którego ) .

ps moja rada - zacznij od wymiany wkłądki filtra na nową ( nawet filtronowską )
												 Kolin - 19 Cze 2006,  10:26
  Od golfa pasuja:):) bo sa takie czapeczki tylko bedzie troche trzeba tam pokombinowac i błala:)
												 Leon_SSJ - 12 Wrz 2008,  08:25
  mam pytanie przy zakladaniu stozka do xr2i wezyk od odmy ktory idzie do obudowy filtra mozna zslepic czy powienien tam byc filtr na odme?
												 Tommy - 12 Wrz 2008,  08:34
  Filtr - żeby Ci korka nie wybijało z pokrywy zaworów.
												 Leon_SSJ - 12 Wrz 2008,  08:39
  ale to w tym miejscu zaraz za tym grzybkiem? na wezu ktory idzie do puszki filtra?
												 Tommy - 12 Wrz 2008,  08:53
  To co idzie od tej puszeczki do filtra to jest jakby odpowietrzenie. Jeśli to zaślepisz to ciśnienie będzie szukało innej drogi ujścia i najprawdopodobniej wydmucha Ci korek oleju (który jest chyba najsłabszym ogniwem    ). Zostaw kawałek tego przewodu i na jego końcu załóż filterek odmy. Całość przymocuj gdzieś tyrtytką żeby nie latało po całej komorze.
												 Leon_SSJ - 12 Wrz 2008,  09:00
  spoko dzieki wielkie za pomoc pozdrawiam

| 

|