|   | 
								Forum FiestaKlubPolska -
  | 
								  | 

Mechanika silnika - Demontaż pompy wody w mk2. 

Witu - 9 Maj 2006,  10:17 Temat postu: Demontaż pompy wody w mk2. Witam!

Ostatnio wycieka mi płyn z pompy wody - najprawdopodobniej jest to uszczelka. 

Mam zamiar zdemontować pompę, założyć nową uszczelkę, i złożyć z powrotem, jak dalej będzie wyciekać, to wymienię całą pompę. jaką uszczelkę dać, co i jak juz wyczytałem na forum ( m.in. tutaj )

Pozostaje jeszcze problem jak zdemontować tą pompę? potrzebuję instrukcję jak dla laika, najlepiej w punktach. pierwsze punkty juz znam:

1. Poluzować pasek klinowy

2. Zdjąć go

3. Odkręcić koło przy pompie

4. ... i co dalej?

Boje sie ze trzeba będzie ingerować w rozrząd, a regulacja rozrządu chyba wcale nie jest łatwa. Mógłbym dać fiestkę do mechanika, ale wole zrobić to sam, bo ciężko z kasą (wczoraj musiałem wydać niespodziewanie 300zł na naprawę przedniego zawieszenia).

Przydała by się taka instrukcja nawet do FAQ, bo nie ma.

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam

Witu
												 Laskosz - 9 Maj 2006,  10:36

Tu masz dwa zdjęcia, aby wymontować pompe wody nie musisz ściągać obudowy rozrządu !

Aby zdemontowac pompe:

- opróżnić ukł. chłodzenia z płynu,

- poluzować śruby mocowania alternatora, przysunąć go do silnika i zdjąć pasek klinowy,

- odkręcić śruby mocowania koła pasowego pompy cieczy chłodzącej,

- zdjąć z wałka koło pasowe,

- odkręcić śruby mocujące i  zdjąć pompe cieczy chłodzącej, w razie potrzeby można ostukać  - młotkiem z tworzywa sztucznego obudowe pompy aby odłączyć pompe od kadłuba.

Aby zamontować pompe:

- usunąć resztki uszczelkki z pow. kadłuba oraz obudowy pompy, oraz sprawdzić stan pompy,

- założyć przewód elastyczny na króciec pompy

- założyć nową uszczelke i zamocować pompe do kadłuba

- założyć koło pasowe,

- założyć pasek klinowy,

Pozdrawiam
												 Witu - 9 Maj 2006,  11:06
  Dzięki! o to mi właśnie chodziło   

Jeszcze jedno pytanko: jak sprawdzić pompę? czytałem o tym w innych tematach, ale pojawiało sie tylko "sprawdź pompę" ale nikt nie wyjaśnił na co trzeba zwrócić uwagę...
												 diodalodz - 9 Maj 2006,  18:32
  zdjąć pasek złapać za koło pasowe pompy i poruszać . Jak ma luzy to śmieć . Jak ma wycieki to śmieć . Jak szumi to śmieć . Wszystkie inne objawy sa dobre   
												 Witu - 10 Maj 2006,  13:25
  pompa zaczęła piszczeć, i leci z niej dym - ale ten dym to pewnie od paska który ociera się o koło pompy. tak samo miałem z alternatorem    więc pozostaje zakup nowej.

gdzie mogę taką dostać? moze ktoś ma na sprzedaż?

Edit:

przed chwilą znalazłem taką:

http://fordczesci.pl/skle...n,268348,0.html

spasuje? nie widze dokładnie bo na zdjęciu jest zafoliowana...
												 diodalodz - 10 Maj 2006,  17:28
  dokładnie to jest to . Ja ostatnio też dolza kupiłem za 66 zł .
												 Laskosz - 10 Maj 2006,  17:30
  Wg. tego co tam piszą to powinna pasować   

Pozdro
												 Witu - 20 Maj 2006,  21:59
  zakupiłem, zamontowałem, IDEALNIE pasuje, dobrze pracuje, 100% zadowolenia   

polecam!
												 Rancikk1 - 20 Lip 2015,  09:01 Temat postu: Demontaż pompy wody w mk2. Sam skorzystałem z tych wskazówek i zrobiłem tak jak ty, mi również pomogło, bardzo dziękuję za pomoc ! Już chciałem do warsztatu oddawać a tak zaoszczędziłem pieniądze, dzięki jeszcze raz:) Teraz wszystko chodzi jak trzeba.

| 

|