|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika - [MK3] Przymulone auto
jogar26 - 18 Kwi 2006, 23:57 Temat postu: [MK3] Przymulone auto Krótko: Zmuliło mi fiestę :(
Dłużej: Moją Fiestą jeżdzę od lipca, zrobiłem prawie 20 tys km. Łącznie ma już ponad 200 kkm lub coś około (kto to wie?)
Początek OK wszystko fajnie, wymiany oleju, itp.
Teraz normalny muł: na czwórce 120 km/h to sukces, przy piątce spada do 110km/h
przyspieszenie- takie, że na światłach oglądam tył cinquecento (700-tki i to mnie denerwuje :-/ )
Nie zrobiłem wymiany: świec, rozrządu i kabli WN
Teraz pytania: 1. Mam to zrobić już i poczekać z generalką, czy od razu wszystko (szlify, itp.)
Mam bardzo dobrego i taniego mechanika.
2. Warto jechać na pomiar ciśnienia?
3. Ile będą kosztować mnie części, jakie najlepiej - czyli wszystko na temat generalny.
do użytkowników: proszę nie piszcie, że silnika 1100 nie opłaca się remontować, że nic z niego nie wycisne, lepiej kupić używkę, itp. - ja chcę mieć po prostu dobry (w sensie technicznym) motor
W lipcu szykuje się mała trasa (2000km) i chciałbym jechać fiestką (moją nie sąsiada )
To na razie tyle-dzięki
dday - 19 Kwi 2006, 00:25 Temat postu: Re: Panowie "mechanikowie" do dzieła!
jogar26 napisał/a: |
Nie zrobiłem wymiany: świec, rozrządu i kabli WN
|
to wymień świece i kable
jogar26 napisał/a: |
2. Warto jechać na pomiar ciśnienia?
|
warto
a do tego przeregulowałbym zawory i wymienił filtr paliwa
patrik2 - 19 Kwi 2006, 22:33
Świece i kable to podstawa. Ja bym się zastanawiał czy nie masz przypadkiem zapchanego kata... Może oprócz tego mulenia masz jeszcze jakieś inne objawy?
DARIUSZLEGAT - 19 Kwi 2006, 23:10
to widze ze nie tylko ja mialem taki problem. mi na 4 szedl 110km/h, na 5 szedl tyle samo. wymienilem swiece troszke lepiej, po 2 miesiacach skusilem sie na kable WN i autko idzie 140km/h. tyle ze silnik malo co nie wyskoczy przy tej predkosci he he, poprzednicy dobrze pisza swiece i kable to podstawa. nie zabieraj sie za remont dopoki tego nie wyeliminujesz!!!
jogar26 - 20 Kwi 2006, 00:18
Dzięki.
@patrik2
Inne objawy to straszne klekotanie podczas ruszania z jedynki, przy niskim gazie (ostatnio coraz większe, przy coraz bardziej wciśniętym pedale gazu)
Jaro - 20 Kwi 2006, 09:21
Hej
Sądząc po objawach, uwzględniając porady klubowiczów, sugeruję:
1. Sprawdzić obwód wysokiego napięcia cały (przewody cewka, świece)
2. Sprawdzić stan przewodów i styków od niskiego napięcia na elementach odpowiedzialnych za prace silnika.
3. Sprawdzić ciśnienie na tłokach. W przypadku nieprawidłowości wiesz co robić.
4. Regulacja rozrządu. Jak masz hydro to sprawdzić stan popychaczy i całej reszty.
5. Sprawdzić doływ powietrza i paliwa (pompa, filtry, odma).
6. Reset kompa.
Kolejność czynności dowolna.
Mi pomogło czyszczenie styków i odmy, mała regulacja obrotów na krokowcu, czeka jeszcze zmiana filtra paliwa i czyszczenie klawiatury.
Pozdrawiam.
dday - 20 Kwi 2006, 12:49
Jaro napisał/a: |
4. Regulacja rozrządu. |
co masz na myśli bo jakoś nie zabardzo kumam
Jaro - 20 Kwi 2006, 14:16
dday napisał/a: | . Regulacja rozrządu.
co masz na myśli bo jakoś nie zabardzo kumam |
Miałem na myśli regulacje zaworów, co proponowałeś wcześniej
Podparte zawory osłabiają troche silnik bo nie pozwalają mu oddychać tak jak należy. Ale nie aż do takiego stopnia. Osłabienie silnika wynika z wielu przyczyn, żadko jest to tylko jeden powód.
Pozdrawiam
jogar26 - 20 Kwi 2006, 20:17
OK zmieniłem świece
czekam aż się ściemni i idę zobaczyć kable
Nie chciałem kupować z Janmora, a z NGK nie mieli. Może stare są OK? Jak je sprawdzić jak nie będą świecić?
160 zeta to trochę dużo jak za cztery nitki.
Jeśli uda się jeszcze trochę pojeździć, to przed czerwcem chyba zrobię generalkę - tak do świętego spokoju, jednak najpierw sprawdzę ciśnienie, zresztą i tak czeka mnie wymiana uszczelniaczy i coraz bliższa jest konieczność wymiany rozrządu.
Zapomniałem o filtrze paliwa - też wymienię.
[ Dodano: Czw Kwi 20, 2006 21:23 ]
Jestem po jeździe próbnej.
Kable "nie świeciły" więc je zostawiłem.
Auto widocznie zyskało na mocy - mogę się już rozpędzać na piątce
dday - 21 Kwi 2006, 00:54
jogar26 napisał/a: | mogę się już rozpędzać na piątce |
skoro kable "na oko" (to umrzeć podobno można) ale są ok to poważnie wymień filtra i kiedy zawory regulacje miały
bo to są pierdułki ale mają wpływ na prace silnika
jogar26 - 21 Kwi 2006, 01:06
Zaworki miały regulację jakieś 11kkm temu więc chyba warto zrobić to jeszcze raz. Tym bardziej w Funi
Jaro - 21 Kwi 2006, 07:05
Hej
Regulacja zaworków wskazana.
Sprawdź filtr powietrza i paliwa.
Pozdrawiam
jogar26 - 25 Kwi 2006, 20:10
No i byłem u sojego mechanika.
Powiedział, że silnik pracuje bardzo dobrze
Już sam nie wiem- pojade na to mierzenie ciśnienia - nie chce mi się wierzyć, że to tylko mój wymysł.
Prośba- swego czasu na formu ktoś podawał namiary na mechaników z Mikołowa z serwisu Forda- teraz nie potrafię znaleźć. Pamięta ktoś?
[ Dodano: Czw Maj 18, 2006 22:55 ]
Odpowiedź na pytania z tego wątku:
1. Wymieniłem świece
2. Ustawione zawory
3. Zmierzone ciśnienie (paliwa też )
i co?...
wszystko OK po tygodniu zdechł (a)
straciła moc
diagnoza?
pompa paliwa, filtr paliwa, katalizator, tłumik???
wymiana- tłumika (był total syf)
- katalizatora (lepiej nie mówić)
wreszcie mam swoją Funię
|
|