|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Mechanika ogólna - Problem ze zmiana biegów
Docent - 4 Kwi 2006, 09:25 Temat postu: Problem ze zmiana biegów Witam pojawił sie u mnie taki problem przy zmianie biegow ze drążek zmiany nie odbija mi na luz i mam cieżko wrzucić 3 bieg tzn nie chce po wyrzuceniu z 1 czy z 2 wrocic do srodkowego polozenia. Wiem ze w maluchu byly za to odpowiedzialne spręzynki ktore to robily ale w fiescie po rozebraniu osłon nie ma zadnych sprezynek wiec nie wiem co moglo sie stac i co jest za to odpowiedzialne a bardzo mnie ot denerwuje jesli ktos mial podobny problem i to rozwiazal prosilbym o pomoc
PS MK2 88 1,1 skrzynia 5
łysy - 4 Kwi 2006, 11:53
Cześć. W swojej fieśćie musiałem wymienić plastikowe przesuwki + plastikowy ryjek
znajdują się pod podłogą i kierują głównym drążkiem zmiany biegów.
Cena w Warszawie - Opacz za kml. ok. 50 - 60 zł.
diodalodz - 5 Kwi 2006, 11:40
Hm możesz jeszcze spróbować ustawić zabierak własciwie . Jeśli drążek nie ma właściwego luzu to rozkręcasz przegub przy skrzyni biegów (2x klucz 13 ) i musisz wysunąć albo wsunąć o 5 mm . Tylko uwaga nie ruszaj prawo lewo . Ewentualnie możesz zrobić tak wrzuć wsteczny rozkrę przegub pozmieniaj delikatnie ustawienia i skręć znowu . A sprawdz czy przegub sie nie pozacierał .
Żółwik Tuptuś - 5 Kwi 2006, 18:53
No i skasuj luz na kardanie zabieraka - tam często pojawia sie problem
charpia - 5 Kwi 2006, 21:57
wprawdzie mam troszkę młodszy samochów, ale mam podobny problem, otóż z biegu 3 mam kłopot z wrzuceniem 2 ... jakoś wskakuje na 4... jak z czwórki wrzucę na luz, to dwójeczka ładnie wchodzi. Co mi doradzicie?
Żółwik Tuptuś - 5 Kwi 2006, 22:54
Charpia to jest niestety fordowska skrzynia :(
heh dochodzędo wniosku że fordowi najlepiej w produkcji znaczki wyczodzą ( i wychodziły )
Kulejący drugi bieg to początek końca skrzyni ( ale nie martw sie jak o niązadbasz to do końca jeszcze dalekoooooo )
Docent - 6 Kwi 2006, 08:28 Temat postu: re A wiec tak luz mam na tym małym kardaniku ale okazalo sie ze glowna przyczyna byl praktycznie brak oleju w skrzyni biegow wczoraj dolalem i wszytsko wrocilo do normy. zlikwiduje jeszce ten luzik i bedzie git
wszystkim dziekuje za szybka odpowiedz
charpia - 6 Kwi 2006, 10:44
Żółwik Tuptuś napisał/a: | Charpia to jest niestety fordowska skrzynia :(
heh dochodzędo wniosku że fordowi najlepiej w produkcji znaczki wyczodzą ( i wychodziły )
Kulejący drugi bieg to początek końca skrzyni ( ale nie martw sie jak o niązadbasz to do końca jeszcze dalekoooooo ) |
Problem w tym, że nie wiem jak o nią zadbać, a na razie nie chce podnosić lamentu w domu, bo mąż mnie skrzyczy a tak, zrobię mu madry wykład i będzie gut.
Żółwik Tuptuś - 7 Kwi 2006, 09:48
Wsumie to jedyną metodą jest trzymanie oleju w pozycji max i delikatne obchodzenie sieze skrzynką .
Pozostałe metody sąmniej lub bardziej inwazyjne
|
|