Forum FiestaKlubPolska -

Car Audio i CB - [MK3] Zabezpieczenie głośnika w drzwiach

maerik - 8 Mar 2006, 12:00
Temat postu: [MK3] Zabezpieczenie głośnika w drzwiach
Czy ktos z was ma jakies konkretne zabezpieczenie glosnika przed wilgocia/woda?
Wiem, ze mozna to zrobic pianka ale nie bardzo wiem jak.
Slyszalem tez o wmontowaniu daszka nad glosnik.
U siebie natomiast pod tapicerka widzialem pozostalosci po jakiejs folii - chyba tez w celu ochrony przed wilgocia.
Za pomysly, ew. zdjecia dziekuje z gory i "posdrafiam fszystkih polakoof" :ok: :rotfl:

pietrus - 8 Mar 2006, 22:24

Ostatnio na tvn turbo w programie "garaz" gosciu wlasnie zakladal folie po wew. stronie drzwi pod tapicerka, zeby ochronic wlasnie glosniki i drzwi przed korodowaniem. Podejrzewam ze to najszybszy i najtanszy sposob :) Pzdr.
jackrzec - 8 Mar 2006, 23:10

pietrus napisał/a:
Ostatnio na tvn turbo w programie "garaz" gosciu wlasnie zakladal folie po wew. stronie drzwi pod tapicerka, zeby ochronic wlasnie glosniki i drzwi przed korodowaniem. Podejrzewam ze to najszybszy i najtanszy sposob :) Pzdr.
Ta folia w drzwia we fieście nie chroni głośników! W miejscu gdzie jest głośnik jest wycięta i przyklejona do blachy drzwi i na to jest przykręcony głośnik! Ona jest po to żeby tapicerka na drzwiach nienaciągała za dużo wilgoci. Zręsztą głośnik oryginalnie ma z tyłu taki koszyk blaszany z małymi szparami - czyli w sumie nic go nie chroni. Dlatego szybko zaczynają trzeszczeć. A co do ochrony drzwi, to w jaki sposób ta folia miała by je chronic? Od środka pojazdu? Przed czym? Woda jak cieknie między uszczelka szyby a szyba i tak ścieka na dół i wylatuje otworami które są na spodzie drzwi. Ale deszcz zazwyczaj pada od zewnątrz - chyba że ktoś ma calypso i jeździ po deszczu z otwartym dachem :twisted:
maerik - 9 Mar 2006, 00:04

Dzieki Pietrus & Jackrzec.
Potrzeba mi jednak wiecej konkretow - no dalej chlopcy i dziewczynki - nie mowcie ze nikt z was nie ma jakiegos patentu?
Folia to chyba polsrodek, a ja chce to zrobic porzadnie.
Jackrzec - sugerujesz zeby po prostu zamontowac glosnik w drzwiach i nie martwic sie jakims dodatkowym zabezpieczeniem?

abla - 9 Mar 2006, 04:37

Ja użyłem właśnie wspomnianej wyżej pianki - przed założeniem głośnika dociętą odpowiednio piankę wygiąłem na półokrągło, włożyłem w otwór na głośnik tak, żeby trochę wystawała na zewnątrz, zagiąłem i przydusiłem głośnikiem. I głośniczek ma od góry parasol :)
maerik - 9 Mar 2006, 08:13

No to milusio, a jak z wlasciwosciami akustycznymi - czy nie sa one przez piankowa otuline co nie co sparalizowane?
abla - 9 Mar 2006, 11:38

Ta pianka jest tylko od góry i nie otula głośnika aż tak ciasno - nie sądzę, aby miała znaczący wpływ na jakość dźwięku - ja nie słyszę różnicy.
Danio - 10 Mar 2006, 23:12

mój kolega robił z doniczek daszki...wycinał odpowiednio i wklejał od tyłu...
abla - 11 Mar 2006, 03:16

Gratuluję pomysłowości!! :lol: Ale w sumie to fabryczne głośniki właśnie tak wyglądają, jak by miały doniczki przyklejone od tyłu :)
maerik - 18 Mar 2006, 02:42

abla napisał/a:
Ta pianka jest tylko od góry i nie otula głośnika aż tak ciasno - nie sądzę, aby miała znaczący wpływ na jakość dźwięku - ja nie słyszę różnicy.

Tak sobie jeszcze pomyslalem - co to jest za pianka dokladnie i gdzie mozna ja kupic? Dzieki z gory! Pozdr.

abla - 18 Mar 2006, 15:54

Kurcze, nie wiem jak ona się nazywa, znalazłem ją w garażu... może pianka poliestrowa (tak mi sie jakoś kojarzy :) ), biała, grubości kilku mm, jak się przyjrzeć to wygląda jak by była zrobiona przez sprasowanie kawałeczków folii...
baktro - 1 Maj 2006, 12:17

mam ten sam problem, że woda cieknie mi na głośniki i w chwili obecnej nadają się do wymiany bo trzeszczą

po przeczytaniu tych wypowiedzi nie znalazłem konkretnego przepisu na zabezpieczenie głośnika. odpowiedzi typu "daszek z pianki" niewiadomego pochodzenia jakoś do mnie nie przemawia. w sumie chcecie pomóc a nie umiecie

maerik - 1 Maj 2006, 23:29

Ostatecznie mam to zrobione taka folia piankowa ktora docisnalem na górnym łuku wnęki głośnikiem - jak narazie spełnia swą funkcję i jestem happy.
jaco11 - 2 Maj 2006, 11:42

maerik napisał/a:
Ostatecznie mam to zrobione taka folia piankowa ktora docisnalem na górnym łuku wnęki głośnikiem - jak narazie spełnia swą funkcję i jestem happy.

Gratuluje pomysłowości :-P

maerik - 2 Maj 2006, 11:56

jaco11 napisał/a:
Gratuluje pomysłowości :-P

Co? Źle? :?

jaco11 - 2 Maj 2006, 12:19

Cytat:
Co? Źle?
nie dobrze :D
Artone^ - 4 Maj 2006, 01:14

ja mam od tylu do drzwi przyklejony kawałek reklamowki z biedronki na tasme klejaca i jest dobrze :P
_-MoKrY-_ - 6 Maj 2006, 08:00

głośniki przeznaczone do montażu w samochodach są specjalnie impregnowane podczas produkcji, więc wilgoć im nie straszna :) (teoretycznie)
najlepszym sposobem będzie wyprodukowanie nowej tapicerki drzwi tak że kosz głośnika w ogóle nie będzie się znajdował wewnątrz drzwi, a drzwi będą stanowiły tylko "pojemność", obudowę

gru - 15 Maj 2012, 15:16

Pozwolę sobie odświeżyć kotleta. Czy na przestrzeni lat, ktoś wymyślił jakiś zacny patent na owe "daszki"?
DemptD - 15 Maj 2012, 21:07

ale jedno pytanie.. PO CO?
gru - 15 Maj 2012, 21:30

No po to, żeby głośnika nie rozmiękczyć przed czasem? :fox:
DemptD - 16 Maj 2012, 20:13

hmm.. fabryczne były przez 13 lat i grają z tego co mi wiadomo dalej w innym aucie, a Hertze od 3-4 lat grają bez zarzutu a zbędnych osłonek nie mają..
Fordzik88 - 8 Cze 2014, 17:40

Witam, przepraszam ,ze odświeżam temat sprzed 2-óch lat, ale nie widzę potrzeby zakładania nowego. Otóż chciałbym wymienić tą folie co jest między tapicerką a drzwiami. Wymienić to za dużo powiedziane, po prostu pozbywam się jej, i w jej miejsce chcę przykleić tzw. folie/maty wygłuszające. Ale one z reguły są strasznie grube, ok 3 - 4 mm. Czy boczek się zapnie wtedy? Czy trzeba kombinować z czymś innym. Ewentualnie gdzie można dostać nową folię do naklejenia. Bo w żadnym sklepie jej niemogę znaleźć. Pozdrawiam Łukasz