Forum FiestaKlubPolska -

Tuning mechaniczny - 1,8 16V DOHC turbo w wykonaniu polskim

marcel20 - 31 Sty 2006, 14:51
Temat postu: 1,8 16V DOHC turbo w wykonaniu polskim
Ostatnio przeglądałem moją fotogalerie fiest i znalazłem cuś takiego:

Lokmen - 31 Sty 2006, 18:51

No i :?:
pvzon - 31 Sty 2006, 19:20

Łokmen napisał/a:
No i :?:

no i szybsze to niż Twój gimbus he he

Lokmen - 31 Sty 2006, 19:24

ale mój gimbus robi twe racingowe padło jak chce :P
trzeci - 31 Sty 2006, 19:29

Łokmen napisał/a:

Jak na razie to tylko w Twoich ustach ;-)
Poczekajmy na konfrontację live.
A artykulik ciekawy, był już kiedyś na stronce.
Ale kto go nie czytał, to ma okazję.
Pozdro ...

Patton - 31 Sty 2006, 19:54

Czy to nie przypadkiem ta furka, co ostatnio czesto byla na allegro?? :P
Mafios - 31 Sty 2006, 20:30

xr3i ... objedzie wasze obie padaki :D
Jareczek - 31 Sty 2006, 20:33

Patton napisał/a:
Czy to nie przypadkiem ta furka, co ostatnio czesto byla na allegro?? :P

To jest ta sama i to ta, co podobno jest teraz dużoooo słabsza i wogóle jakieś padło

PumaRST - 31 Sty 2006, 22:33

Panowie nie chce być uszczypliwy ale:
1) płyta 4mm plus 2 x 2,5 mm na uszczelke :hahaha: :hahaha: :hahaha:
w zetecu wystarcza podkładak 2mm lub sfrezowanie 1,5mm z każdego tłoka!!
2) nie trzeba wstawiać 5 wtrysku i modzić w elektronice tylko inne wtryski. A seryjne dają rade do około 200KM.
3) kolektor ssący jest z 1,8 a nie z RST!!
4) 0,4 bara to seryjny Zetec wytrzymuje bez problemu!!
A wogóle chyba nie bardzo wiedzieli co piszą.

Żeby było ciekawiej to auto jest na stronie i jest sprzedawane od duższego czasu ale nikt go nie chce!! Podobno jeździ jak zajechane 1,8. Kiedyś to była furka ale teraz już nie jest.

Artykuł ciekawy, ale ten kto robił to auto albo nagadał głupot albo przekłąmamli w gazecie.

[ Dodano: Wto Sty 31, 2006 10:35 pm ]
Łokmen napisał/a:

oj nie bądź taki pewien bo w kielcach taka GSI 16v dostawał rególarnie lanie od Corsy A GSi o mocy około 100KM tylko dobrze rozebranej. wiec jesli w feście jet 115KM a waga zblirzona do tej corsy to możesz sie zdziwić. Uwierz mi ze astra była zdrowa!!

Daras84 - 31 Sty 2006, 23:00

Marcin wiec czekamy na twuj artykoł :devil: :-)
PumaRST - 31 Sty 2006, 23:20

Daras84 napisał/a:
Marcin wiec czekamy na twuj artykoł :devil: :-)

Fajnie by było ale raczej nie bedzie nic takiego chyba że powstanie gazeta w stylu "FAST FORd" czy cós takiego. do innych bym musiał skończyć auto a to nie bedzie predko :-(

maerik - 1 Lut 2006, 08:40

A ja znam kolesia ktory ta fieste skladal
PumaRST - 1 Lut 2006, 12:48

I co możesz nam powiedzieć na temat tego auta??
maerik - 1 Lut 2006, 13:03

PUMA napisał/a:
I co możesz nam powiedzieć na temat tego auta??

Ze nie jezdzi juz wogole - to potwierdzam.
A bylego wlasciciela juz to nie interesuje i juz nie robi przerobek (chyba ma dosc:))
Skladal ja pol roku (mial spore problemy pomimo ze jest praktykujacym mechanikiem) i tak naprawde nie miala 200 koni tylko podobno cos kolo 180.
Ostatecznie zachwala ze byla to najszybsza fiesta w Polsce ale czemu ja sprzedal...? ;)

PumaRST - 1 Lut 2006, 13:31

jesli miała około 180KM to faktycznie była to najszybsza fiesta w Polsce i nie bede tego kwestionował. Jesdynie sposób uzyskania tej mocy uważam za troche nie trafony.

A wy tam macie w krakowie jeszcze mocne RS1800 które jeździ w KJSach i raczej nie jest zrzeszone na forum. Czerwona pooklejana fiesta którą czesta jeździ starszy Pan. Znam to auto z widzenia bo dość często widze je w Kielcach. A przynajmniej widziałem.

pvzon - 1 Lut 2006, 20:28

Łokmen napisał/a:

zapraszam w niedziele na PZ w szczecinie...

maerik - 2 Lut 2006, 00:07

pvzon napisał/a:
Łokmen napisał/a:

zapraszam w niedziele na PZ w szczecinie...

Hehe, chetnie bym to zoabczyl :P

doogi - 2 Lut 2006, 14:35

puma jak poobklejana ??
jaka ma reklame czy co :)

PumaRST - 2 Lut 2006, 14:48

oj nie pamietam ale wydaje mi sie że miała naklejke MOBIL 1, czy cós takiego. Czerwona z czarną szybą z tyłu. dobrze zglebiona. I z Krakowa. tyle pamietam. a i jescze chyba miała sportowe chclapacze, znaczy sie takie duże :D
hans666 - 2 Lut 2006, 14:50

Puma, bo to tak naprawde Gebal zakłada wąsy i okulary ..okleja swoja fione numerami ...i śmiga niby incognito... :D :rotfl:
PumaRST - 2 Lut 2006, 15:01

tylko jest mała nie zgodność w silniku, tam jest 1,8 16v zetec!!
:D

doogi - 2 Lut 2006, 15:20

moze to przeszły włąściciel bo jak pamietam to byla dobrze zglebiona i z naklejkami :D

a silnik mozna wymienić tak jak tylne drzwi zaspawać :D

Dynamike - 2 Lut 2006, 15:45

PUMA napisał/a:
oj nie pamietam ale wydaje mi sie że miała naklejke MOBIL 1, czy cós takiego. Czerwona z czarną szybą z tyłu. dobrze zglebiona. I z Krakowa. tyle pamietam. a i jescze chyba miała sportowe chclapacze, znaczy sie takie duże :D

Ja kojaże to auto. Jakiś niecały miesiąc temu stałem obok niej na parkingu w centrum Krakowa, a tą "turbo" mijałem się też niedawno u mnie na osiedlu, ale jedynie co moge stiwrdzic to to że wydech mu buczy :cojest:

maerik - 2 Lut 2006, 15:49

Mi w 1.1 tez buczal :-P
doogi - 2 Lut 2006, 17:50

dynamike mnie tez mijałeś dzisiaj i tez buczałem i nei zauwazyles :D
adi08 - 2 Lut 2006, 19:41

PUMA napisał/a:

[ Dodano: Wto Sty 31, 2006 10:35 pm ]
Łokmen napisał/a:

oj nie bądź taki pewien bo w kielcach taka GSI 16v dostawał rególarnie lanie od Corsy A GSi o mocy około 100KM tylko dobrze rozebranej. wiec jesli w feście jet 115KM a waga zblirzona do tej corsy to możesz sie zdziwić. Uwierz mi ze astra była zdrowa!!

mówisz o niebieskiej corsie GSi której właścicielem jest niejaki Kolega Kijanka???

Co do walkki z GSi to z kolegami zrobiliśmy mały wyścig (coś ala 1/4mili) między Astrą GSi 16v a citroenem AX GT 1.4 - wynik - REMIS!!! AX miał ponad 60 koni mniej ale ważył około 700kg!!!!!!!

PumaRST - 2 Lut 2006, 21:36

adi08 napisał/a:
mówisz o niebieskiej corsie GSi której właścicielem jest niejaki Kolega Kijanka???

Dokładnie o tym kierowcy i jego Corsie A GSi. Strasznie to zamiata. A w tedy była seryjna jesli chodzi o silnik!!

adi08 - 2 Lut 2006, 23:26

PUMA napisał/a:
adi08 napisał/a:

Dokładnie o tym kierowcy i jego Corsie A GSi. Strasznie to zamiata. A w tedy była seryjna jesli chodzi o silnik!!

Niestety moja fieska z nieszczelnymi popychaczami (zawory klekotały niemiłosiernie) musiała przyznać wyższość corsie...może na sprawnym w 100% silniku byłoby odwrotnie ale to jest tylko gdybanie...
...chłopaki z kielc nieźle w tym roku namieszali w Mistrzostwach Tychów...

PumaRST - 2 Lut 2006, 23:50

kielce są dość silne w KJSach a nawet jeden odnas był 4 w generalce ALT w poznaniu;) i 2 w klasie do 2,0.
GienekWichura - 1 Mar 2006, 06:58

Najbardziej mnie bawi tekst tego typu że silnik się przegrzewa bo ma za mało miejsca
pod maską. Większej głupoty nie można wymyślić. Chłodzenie silnika ścianami bloku
jest pomijalnie małe. Poza tym w turbo podgrzewa silnik najbardziej olej rozgrzany
w turbinie. A skoro gościu ma około 1 bara cisnienia to turbina grzeje się o wiele mocniej
niż w standardzie. Dodatkowo siły tarcia są większe i olej grzeje się o wiele mocniej
od panewek. Dalej. Standardowa chłodnica RST jest za mała nawet do tego 1,6
zbyt często chodzi wentylator. Zamiast wstawić chłodnicę oleju i większą chłodnicę
wody to goście wstawili dwa wentylatory. Pomysł niezły ale na krótką metę.
Silnikowi długiego życia nie daję. Powinna byc stała temperatura wody chłodżacej poniżej 85 stopni.
Wentylator jest tylko awaryjny.

cetna - 2 Mar 2006, 12:28

Nie jezdzi? Jak zwykła 1.8? hahahaahha Ludzie kompleksy macie czy co? jak mnie spotka ktos na miescie prosze sie sprobowac. Powodzenia zycze :-P
dday - 2 Mar 2006, 13:39

cetna napisał/a:
Nie jezdzi? Jak zwykła 1.8? hahahaahha Ludzie kompleksy macie czy co? jak mnie spotka ktos na miescie prosze sie sprobowac. Powodzenia zycze :-P

czyżby nowy właściciel tego wynalazku :fox:
jeśli tak to zapodaj jakieś foty i opowiedz coś o tym autku ;)

cetna - 2 Mar 2006, 22:16

Nie nie nowy własciciel. Stary ale narazie jednak nie sprzedaje tylko posmigam jeszcze a kto wie jak pojde do pracy teraz jakos to moze sie cos ja podrobi zeby nie bylo watpliwosci czy jest taka szybka czy jak zwykła 1.8 :-P
PumaRST - 2 Mar 2006, 23:49

cetna napisał/a:

Ja NIE, a wrecz chyba sie kiedyś wybiore do krakowa żeby sprawdzić sie z tobą ;) Napewno bede na Hamowni za jakiś czas to w tedy możemy sie spotkać

cetna - 3 Mar 2006, 15:11

Nieno wiesz PUMA ja tam wszystkich nie chce obrazac ale smiesza mnie komentarze "wielkich tuningowców" w fiestch 1.1 ;-| Tacy z komplekasmi chyba cos jednak maja :-P Pomyslismy co i jak ;)
Intruder - 3 Mar 2006, 16:06

no to zaprasza y Centna na zlot w Zielonej Górze... tam sie mozesz sprawdzic z wieeeloma chetnymi ;> a ze mną na czele ;/
Daras84 - 4 Mar 2006, 11:28

no i ja z checia sie poprobuje z takim potworem ;)
Danio - 4 Mar 2006, 15:00

i ja również stanę koło potworka....ale tylko do zdjęcia :) bo jestem tunerem z 1,1i pod maską :P
DziDzia - 4 Mar 2006, 17:18

Danio napisał/a:
bo jestem tunerem z 1,1i pod maską

ekonomia gora :D

pozdro :!:

Fordon - 4 Mar 2006, 19:56

Ja powiem tak... jesli prawda jest ze ta fiesta 1.8 T (jej silnik) jest w stanie dobry+ to RST Marcina bedzie musialo sie napocic... ale jesli jest troszke inaczej to Pumiasta RST wciagnie 1.8T w tzw. przedbiegach...
Do puki nie zobacze filmiku z tego wyscigu nie uwierze... bo wykres z hamowni moze pokazac swoje a ulica i prosty odcinek swoje...

Pozdrawiam

doogi - 4 Mar 2006, 22:08

jak mowia konie koniom nie rowne :)
ale myśle ze krakow wygra ;]
jak zreszta zwykle :D

PumaRST - 4 Mar 2006, 23:24

Gebal napisał/a:
jak mowia konie koniom nie rowne :)
ale myśle ze krakow wygra ;]
jak zreszta zwykle :D

Pożyjemy zobaczymy :devil:

GienekWichura - 6 Mar 2006, 06:08

Do właściciela 1,8. CETNA:

Ja kiedyś tam pisałem do Ciebie maila z zapytaniem jakie masz
w tej chwili doładowanie. Nie za bardzo pamiętam?