|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Komputer pokazujący spalanie paliwa we fieście...
Lokmen - 14 Gru 2005, 17:32 Temat postu: Komputer pokazujący spalanie paliwa we fieście... http://www.wetcentrum.pl/...ceebd6bd99ea29a co prawda dotyczy to ścierek ale nie powinnobyć większego problemu aby zaadoptować to do fiest..
xeper - 14 Gru 2005, 18:49
niech no ktos to opracuje
JoeMix - 14 Gru 2005, 19:48
Wykonaie komputerka pokazującego spalanie we fieście jest proste jak drut, jeden czujnik to prądniczka tachograficzna na skrzyni (czujnik prędkości pojazdu) po którek komputerek się kapuje ile auto przejechało... drugi to wtryskiwacz, któy wiadomo ma 2 pozycje otwarty/lub zamkniety, i na tej podstawie komputerek szaczuje ile paliwa zostało podane do silnika... koszt gotowego urzadonka 7-9 funkcji to około 100-150 złotych... (nie wiem na ile mam aktyalne ceny - kiedyś take były)
jackrzec - 14 Gru 2005, 23:45
Joe napisz coś więcej na ten temat. Gdzie to widziałeś? Bo to co piszesz wygląda ciekawie
xeper - 18 Gru 2005, 11:15
no mnie to tez zainteresowało
RKRman - 18 Gru 2005, 12:21 Temat postu: wskażnik CZE
panowie ...nie uważacie że takie patenty są przydatne raczej w mocnieszych silnikach ...no chyba że ktoś lubi być oryginalny i posiadać wiele nieseryjnych zabawek...
;-)
_-MoKrY-_ - 18 Gru 2005, 16:18
no chyba że ktoś chce jeżdzić ekonomicznie, wtedy sie przydaje:)
mój ojciec ma to w samochodzie szczerze mówiąc odbiera to przyjemność z jazdy
jackrzec - 18 Gru 2005, 16:23
_-MoKrY-_ napisał/a: | no chyba że ktoś chce jeżdzić ekonomicznie, wtedy sie przydaje:)
mój ojciec ma to w samochodzie szczerze mówiąc odbiera to przyjemność z jazdy |
Bardziej przyjemność odbiera wizyta na stacji paliw A tak na serio, to przydałoby się coś takiego, co podaje ile autko w danym momencie pali
_-MoKrY-_ - 18 Gru 2005, 16:45
jackrzec napisał/a: | _-MoKrY-_ napisał/a: | no chyba że ktoś chce jeżdzić ekonomicznie, wtedy sie przydaje:)
mój ojciec ma to w samochodzie szczerze mówiąc odbiera to przyjemność z jazdy |
Bardziej przyjemność odbiera wizyta na stacji paliw A tak na serio, to przydałoby się coś takiego, co podaje ile autko w danym momencie pali |
z rególy jest to jedna z kilku opcji takiego komputerka,
podaje średnie zurzycie
chwilowe
zasięg na paliwie w baku
JoeMix - 18 Gru 2005, 16:57
Heh, jak się widzi ile auto w danej chwili pali, to jest niciekawie, bo wskazanie sięgają 10-40 litrów w zalezności jak się mocno pedał gazy wcisnie, a spalanie na 100 to jest to jakachś tam średnia któa reczej w czasie jeazy się nie zmienia...
RKRman - 18 Gru 2005, 18:36
_-MoKrY-_ napisał/a: | no chyba że ktoś chce jeżdzić ekonomicznie, wtedy sie przydaje:)
|
eeeeeee jak ktoś ma silnik 1.1 lub 1.3 to chyba z zasady jeżdzi ekonomicznie .....po to kupuje takie autko.......jeśli sąodp. finanse na eksploatacje mocniejszego autka to inna sprawa ..
_-MoKrY-_ - 18 Gru 2005, 21:19
JoeMix napisał/a: | Heh, jak się widzi ile auto w danej chwili pali, to jest niciekawie, bo wskazanie sięgają 10-40 litrów w zalezności jak się mocno pedał gazy wcisnie, a spalanie na 100 to jest to jakachś tam średnia któa reczej w czasie jeazy się nie zmienia... |
ja w skodzie ojca widziałem wskazania powyzęj 60 litrów chwilowego a jak sie guma przypali ( nie trudno o to) to i ponad 80 l
ogóleni urządzonko to odstrasza od dynamicznej jazdy,
szczególnie przy tych cenach paliw,
kiedy ON STANIEJE bo już mnie szlak trafia, nie po to mam diesla żeby za paliwo przepłacać
Lokmen - 18 Gru 2005, 22:45
wyszy gadaćie jakie to zbędne i nieprzydatne - ale założe sie że każdy chciałby mieć coś takiego ze wględu na jedną funkcję - zasięg jazdy na paliwie w zbiorniku (reszta faktycznie jest malo ważna)...
jogar26 - 19 Gru 2005, 07:34
Ja tego nie chce
Wyobraźcie sobie frustrata, który jedzie i zamiast na droge gapi się w takie urządzenie
( to ja )
nie...to nie dla mnie...
jackrzec - 19 Gru 2005, 07:47
Aj tam - odrazu gapi się w to urządzenie... Nikt przecież niekaże się w to gapić! Równie dobrze można gapić się na wskazówkę gdy wchodzi na rezerwe i zastanawiać się kiedy zabraknie paliwa. Nieważne poco chciałbym to mieć - bo chciałbym i już, tak jak niektórzy kombinują z oponami czy felgami, bo też tak chcą! Joe napisał, że wie coś na ten temat i dlatego się go pytałem, ale niestety jakoś odpowiedzi niewidzę
jogar26 - 19 Gru 2005, 09:22
Ja mówię za siebie
Znam się na tyle, by to przewidzieć
_-MoKrY-_ - 19 Gru 2005, 13:17
Jest to jedno z tych urządzeń, które nazywamy gadżetami
Osobiście jak bym ów gadżet miał pod ręką to bym sobie go zamontował ale nie jest mi on niezbędny do jazdy hehe
JoeMix - 19 Gru 2005, 17:02
Bo ja gdzieś o tym czytałem i mam gdzieś schemat jak zrobić samemu (dlatego podałem w skrócie jak się to podpina do auta - żeby np. gaźnikowcy, albo posiadacze wileowtrysku sobie nie robili zbytnych nadzieji bo kłopot jest z wyliczaniem paliwa) - jak coś znajdę dokłądniej to zapodam, skan albo coś...
Lokmen - 19 Gru 2005, 17:04
z gaźnikiem mogą być problemy - ale z wtryskiem obojętnie czy to jednopunkt czy wielo nie bedzie stwarzało problemu z podłączeniem takiego urządzenia...
_-MoKrY-_ - 19 Gru 2005, 17:06
a Diesel
Lokmen - 19 Gru 2005, 17:07
na zwykłym dieslu to nie zadziała - musiałbyś mieć pompowtryskiwacze
JoeMix - 19 Gru 2005, 17:17
Łokmen napisał/a: | z gaźnikiem mogą być problemy - ale z wtryskiem obojętnie czy to jednopunkt czy wielo nie bedzie stwarzało problemu z podłączeniem takiego urządzenia... | No zasada jest taka sama jak z komputerkiem sterującym silnikiem do monowtrysku jest prostu jak cep, a wielopunkt ma już zakombinowane na maxa... tak samo jej tutaj - jak jest układ przystosowany na mono to na wielopunkcie nie podłączysz - i odwrotnie...
_-MoKrY-_ - 19 Gru 2005, 19:54
Łokmen napisał/a: | na zwykłym dieslu to nie zadziała - musiałbyś mieć pompowtryskiwacze |
do przewidzenia było hehe,
doby pretext na swap
Kunaj - 25 Gru 2005, 22:28
_-MoKrY-_ napisał/a: |
ja w skodzie ojca widziałem wskazania powyzęj 60 litrów chwilowego a jak sie guma przypali ( nie trudno o to) to i ponad 80 l
|
To ile moze spalic taka XR-ka? 120l?
To ze przy gwaltownym depnieciu w gaz spalanie moze skoczyc to wiem ale o takich wartosciach raczej nie myslalem
Lokmen - 25 Gru 2005, 22:41
Kunaj napisał/a: | _-MoKrY-_ napisał/a: |
|
To ile moze spalic taka XR-ka? 120l?
To ze przy gwaltownym depnieciu w gaz spalanie moze skoczyc to wiem ale o takich wartosciach raczej nie myslalem |
Bez przesady - mi w silniku o poj. 2,0 l przy ostrym starcie pokazuje coś ok 40-50 l
_-MoKrY-_ - 26 Gru 2005, 08:58
Postaraj się bardziej hehe, wyniki są osiągalne w każdym bądz razie, no chyba że było to jakieś przekłamanie na wyświetlaczu, a może segment się jeden wolniej wygasił i z 60 zrobiło sie 80, no ale raczej nie
odyniec - 27 Gru 2005, 08:08
buehehehhe o jakich ilosciach wy tu gadacie....... staruszek jak po placyku Volvo (FM12, 420KM) pomykal, i troszke dal w garnek to w ciagu 30min srednie zuzycie paliwa mial 260L/100km;] generalnie na trasie mozna wyciagnac od 35 do 55L / 100 km
RAF_74 - 27 Gru 2005, 12:28
A jak ktoś jezdzi na LPG to jak jest z pomiarem ?
_-MoKrY-_ - 27 Gru 2005, 13:01
prawdopodobnie pokazuje wskazania taj jakby sie na paliwie jechało, bo bierze dane z dawki paliwa jaka powinna zostać podana na podstawie stopnia otwarcia przepustnicy i inych takich
Lokmen - 27 Gru 2005, 13:14
odyniec napisał/a: | buehehehhe o jakich ilosciach wy tu gadacie....... staruszek jak po placyku Volvo (FM12, 420KM) pomykal, i troszke dal w garnek to w ciagu 30min srednie zuzycie paliwa mial 260L/100km;] generalnie na trasie mozna wyciagnac od 35 do 55L / 100 km |
chłopcze my tu sie nie licytujemy komu spala więcej , a poza tym nie wiem czy zauważyłeś ze rozmawiamy o normalnych samochodach a nie ciągnikach...
pablonas - 27 Gru 2005, 13:32
a czy Lancer EVO to też normalny samochód? bo seryjny (nie rajdówka) potrafi spalić w granicach 60 litrów na szutrze i nawet 80 przy jeździe po śniegu... SPALIĆ a nie pokazać chwilowe zużycie
ale wracając do tematu. mój kierowca - od niedawna szczęśliwy posiadacz astry gsi 16v ma oczywiście komputerek u siebie i musze przyznać że fajna sprawa. faktycznie troche psuje humor na miescie kiedy nawet spokojnie ruszając ze świateł pokazuje chwilowe w granicach 25 litrów/100 ale np jadąc w trase można sie uczyć ekonomicznej jazdy. fajnie jest zobaczyć na miejscu przeznaczenia że autko spaliło 7,8 litra/100 a wcale wolno nie jechaliśmy - tylko z głową. a co do zasięgu na zbiorniku. Jeremy Clarkson udowodnił że można zrobić jeszcze ze 20/30 km mając na wskaźniku zasięg 0 km To chyba celowy zabieg producentów żeby nie zakatować pompy paliwa.
podsumowując - ja bym chciał coś takiego u siebie... niech tylko ktoś wymyśli patent żeby pokazywało spalanie LPG pozdrawiam
JoeMix - 27 Gru 2005, 16:37
RAF_74 napisał/a: | A jak ktoś jezdzi na LPG to jak jest z pomiarem ? |
Jak jest odpowiednia instalacja LPG to nic nie pokazuje znaczy zgodnie z prawda "0", jak jest oszczedna to pokazuje tak jalby auto jeździło na benzynie...
[ Dodano: Wto Gru 27, 2005 16:39 ]
pablonas napisał/a: | niech tylko ktoś wymyśli patent żeby pokazywało spalanie LPG pozdrawiam | Tylko w instalacja z bezpośrednim wtryskiem do komory spalania bądz w sekwencji...
_-MoKrY-_ - 27 Gru 2005, 20:44
[ Dodano: Wto Gru 27, 2005 16:39 ]
pablonas napisał/a: | niech tylko ktoś wymyśli patent żeby pokazywało spalanie LPG pozdrawiam | Tylko w instalacja z bezpośrednim wtryskiem do komory spalania bądz w sekwencji...[/quote]
jesteś pewien?? jak tak to musze powiedzieć ojcu że to nie są przekłamane wskazania, tylko rzeczywiste gazu:) bo tata ma zainstalowany sekwencyjny wtrysk gazu, obaj byliśmy przekonani że to pewnie ściema i pokazuje ile powinien jarać paliwa w tym momęcie pomimo iż jedzie się na LPG
JoeMix - 27 Gru 2005, 22:14
Nie nie jestem pewien, mówie tylko iż możliwe jest podłaczenie takego komputerka pod taką instalacje, jełśi fabrycznie jest take urzadzonko szczerze wątpie by w zakłądzie montującym chciało im się bawić w podlaczenia tego pod instalacje LPG by w czasie jazdy na LPG pokazywało wskazania LPG...
Lokmen - 28 Gru 2005, 06:25
Panowie - jeszcze nikt nie pokazał konkretów ani nie zamontował tego u siebie, a już rozważacie czy to będzie chodzić na gazie
JoeMix - 28 Gru 2005, 06:43
Nie chodzi o rozważanie tylko o fakty... elektronika musi dostawac jakes impulsu na podstawie któych bedzie sobie obliczać ilości podawanego gazu, natomiast w zwykłej instalacji gaz się poprostu ulatnie w reguktorze, za pomocą zaworu jest ustawiane i mniejwiecej jakich proporcjach ma się mieszać z powietrze, a następnie silnik sobie to zasysa w ilości jaka jest mu potrzebana (tak jak w gaźniku z benzyną) - dlatego na LPG nie pokaże, chyba ze bedą tam wtryskiwacze sterowane elektronicznie (znowu tak samo jak w benzynie)
Lokmen - 28 Gru 2005, 11:38
joe dosyć pieprzenia o teoretyce -obiecałeś ze zapodasz jakiś schemat czy układ to zapodawaj a nie gdybaj....
JoeMix - 28 Gru 2005, 15:14
Znaleść nie moge... :vbad:
|
|