|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Radiogra tylko z przekreconym kluczykiem.Jak zmienić?
jamrox - 5 Paź 2005, 23:18 Temat postu: Radiogra tylko z przekreconym kluczykiem.Jak zmienić? Witam.Moze to nie jest jakis wielki problem ale troche upierdliwe jest to ze radio gra tylko wtedy gdy jest przekręcony kluczyk w stacyjce. Wiem ze to normalne ale jak to zmienić?
Z góry dzięki za pomoc!
kazi - 5 Paź 2005, 23:27
jak masz oryginalne przewody to musisz znalezc przewod, ktory posiada napiece +12 V gdy jest wyłaczona stacyjka. Ja znalazłem ale radio grało przy wiekszej mocy slabiej i byly spadki napiecia wiec radze pociągnąc sobie porządny przewód od klem akumulatora i obowiazkowo załozyc bezpiecznik o niebo lepiej działa jezeli sie na tym nie znasz lepiej zlec to elektrykowi albo osobie doswiadczonej bo jak zapali Ci sie instalacja to juz nie bedzie co zbierac z auta. Najbezpieczniej znalezc ten kabelek ale koloru nie pamietam, i bedzie grac. Tylko nie pomyl sie z biegunami bo to moze byc dla radia zabójcze
jackrzec - 6 Paź 2005, 07:49
Kabelek na którym jest napięcie bez kluczyka w stacyjce ma kolor czerwony. Poszukaj za radiem tzn, nad tą główną wiązka przewodów co idą w poprzek samochodu takiej kostki w kształcie litery "T", jak ją masz, to masz tam ciągłe napięcie
Aero - 6 Paź 2005, 14:00
Kazi- a jaki bezpiecznik dac w przypadku poprowadzenia kabli od aku?
Pozdrawiam
molu - 6 Paź 2005, 14:17
Nie wiem jakie masz radio ale w u mnie w pionku wystarczylo zamienic kabelek na przy orginalnej kostce od radia 8)
MARIUSZ.B - 6 Paź 2005, 15:53
Ja wolę jak radio samo się wyłącza jak wyjmuje kluczyk ze stacyjki. Nie muszę go gasić gdy wysiadam z auta.
kazi - 7 Paź 2005, 00:02
Bezpiecznik zalezy od mocy wyjsciowej radia jak bedzie za słaby to przy głosniejszej muzyce przepali sie bezpiecznik podaj mi moc wyjsciowa radia a podam ci jaki powinien byc bezpiecznik
jackrzec - 7 Paź 2005, 00:36
kazi napisał/a: | Bezpiecznik zalezy od mocy wyjsciowej radia jak bedzie za słaby to przy głosniejszej muzyce przepali sie bezpiecznik podaj mi moc wyjsciowa radia a podam ci jaki powinien byc bezpiecznik |
A tam gadanie... Skoro fabrycznie na radio idzie bezpiecznik 15A(na pamiec), biorąc pod uwage że z tego samego bezpiecznika jest też zasilany zegarek, zapalniczka i oświetlenie wnętrza, to jeśli chce podłączy to bezpośrednio, to 10A w zupełności wystarczy. Jęśli by miał taki sprzęt że aż by paliło bezpieczniki 10A, to kabel zasilajacy by musiał miec min 2,5 mm kw i kondensator. Raczej w to wątpie, żeby aż tyle prądu potrzebował
kazi - 7 Paź 2005, 15:16
kolega sie pytał jaki bezpiecznik potrzebuje bo chce go podłaczyc do klem akumulatora a 10 A wiadomo ze radio nie bedzie takiego pradu pobierac ale po co zakładac wiekszy bezpiecznik jak mozna załozyc dokladnie wyliczony i w razie zwarcia od razu sie przepala bez zwłoki nie uszkadzając instalacji i czułej elektroniki. Proponuje bezpiecznik 7 A plus gniazdko na niego załozyc go najlepiej najblizej akumulatora i pamiętaj o przekrojach przewodów - spytasz w sklepie elektronicznym to Ci doradzą.
|
|